duminică, 21 noiembrie 2010

Exista bun simt in trafic!

Azi vreau sa scriu despre cum se desfasoara traficul in Bucuresti. Care sunt problemele? Multe, printre care: blocarea intersectiilor, nerespectarea regulilor de cedare a trecerii (inclusiv pentru pietonii care asteapta sa traverseze), nefolosirea semnalizarii, ignorarea semnalizarii folosite de colegii de trafic, parcarea pe doua locuri de parcare (chiar in parcari unde locurile de parcare sunt delimitate cu vopsea), injuraturile si sicanele.... si ziceti voi ce alte probleme mai sunt.
Eu vreau sa semnalez faptul ca desi exista aceste probleme, exista si solutii pentru ele, in ciuda numarului mare de masini si a infrastructurii ramase mult in trecut. Exista, spre bucuria mea, soferi care sunt constienti ca impart drumurile cu altii ca si ei, si ii respecta pe acestia. Numarul soferilor civilizati este inca mic, dar mie mi se pare ca a crescut considerabil in ultimii ani. Si la aceasta crestere cred ca a contribuit mult puterea exemplului. Asadar, puteti si voi sa dati exemplu: nu mai blocati intersectiile (nu rezolvati nimic, dimpotriva reusiti sa complicati si mai mult situatia si sa va enervati in exces), fiti atenti la cei de pe benzile alaturate, poate semnalizeaza si doresc sa schimbe banda, permiteti-le (acesta este unul dintre sensurile semnalizarii), in caz contrar, cel care trebuie sa schimbe banda va frana si ii va bloca pe toti cei din spatele sau), nu mai parcati pe doua locuri (ganditi-va ca sunteti voi cei ce cauta parcare si toate masinile parcate stau pe cate un loc si jumatate; nu e frustrant?).
Dupa cum stiti vorbitul la telefon in timp ce conduceti este interzis... Daca reusiti sa respectati aceasta regula veti evita multe accidente, este demonstrat si nu-i veti incurca pe cei din jur (nu este demonstrat ci observat).
Despre injuraturi si sicane nu stiu ce sa scriu, ma indoiesc ca pentru aceste cazuri ”severe” simplul bun simt mai poate constitui o solutie. Poate ca o testare psihologica mai serioasa ne-ar feri pe toti de acesti soferi periculosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu