luni, 15 noiembrie 2010

Ce este o comunitate?


In viziunea mea, o comunitate este un grup de oameni care au cel putin un interes comun, si care impart cel putin temporar un spatiu (fie el si virtual, dar nu despre comunitati din spatiul virtual vreau sa vorbesc).

Ca sa fiu sigura ca definitia mea este cat de cat la obiect am verificat si dictionarul:
COMUNITÁTE, (2) comunități, s. f. 1. Faptul de a fi comun mai multor lucruri sau ființe; posesiune în comun. 2. Grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune; totalitatea locuitorilor unei localități, ai unei țări etc. – Comun + suf. -itate (după fr. communauté). Cf. lat. communitas, -atis, it. comunità.

Am nimerit-o si asta ma bucura, inseamna ca inteleg intrucatva sensul comunitatii.

Astfel pornind de la aceasta definitie, imi dau seama ca aparitin multor comunitati diferite: comunitatea locatarilor din blocul meu, din cartierul meu si desigur din oras; comunitatea celor care au aceeasi profesie ca si mine, comunitatea parintilor ai caror copii sunt in aceeasi grupa sau clasa la gradinita sau scoala, comunitatea mamelor, comunitatea sotiilor, etc etc.

Ce fac si mai ales ce facem cu totii pentru ca bunul nostru trai in fiecare din aceste comunitati sa nu aiba de suferit? Sau mai bine decat atat? Sa aiba de castigat?

Sunt oare nostalgica dupa viata armonioasa poate utopica din unele romane (SF ce-i drept), tanjesc eu dupa un ideal Paradis Pierdut? Se mai poate face ceva pentru bunul mers al relatiilor, al lucrurilor, pentru conservarea spatiului sau protejarea lui in cazul in care este in pericol?

In speranta ca nu sunt doar nostalgica dupa o utopie ci ca sunt realista crezand ca se mai poate face ceva pentru binele nostru comun am decis sa imi rezerv cate putin timp periodic pentru a pune in discutie acest subiect.
Desigur, spiritul comunitar este testat cel mai bine in situatii dificile pe care le traverseaza comunitatile, as aca as vrea sa pornesc de la aceste situatii.
O dificultate este aglomerarea urbana, lipsa spatiului si a aerului curat. Cum facem deci sa avem cu totii loc (loc de parcare, loc in care sa dormim, loc in autobuz sau tramvai, loc in trafic)?
Cum facem apoi sa avem cu totii un aer mai curat? Renuntam la  a mai polua? Mergem mai mult pe jos? Colectam gunoaie selectiv in speranta ca vor fi reciclate? Plantam copaci, ne preocupam de micul spatiu presupus verde din jurul blocurilor noastre (care de multe ori este doar o mica mostra de desert, o avanpremiera pentru ce ne asteapta daca o tinem tot asa, cu lipsa de implicare)?
Ne preocupam de binele si educatia copiilor nostri, care reprezinta viitorul comunitatii?
Ne preocupam de batranii ramasi fara ingrijitori si de persoanele in dificultate? Dar de animalele fara stapan alaturi de care traim?

Acestea sunt aspectele imediate care ma gandesc ca ar trebui sa ne preocupe. Dar desigur, exista si alte aspecte mai complexe, care tin de planurile politic, cultural si spiritual care deocamdata raman in asteptare, atata timp cat nici nevoile de baza ale comunitatii nu sunt prea bine gestionate ori satisfacute.

Imi propun ca in postarile urmatoare sa urmaresc pe rand cate un subiect dintre cele enumerate mai sus, sub forma de intrebari, in speranta ca voi gasi un raspuns, sau si mai bine, ca vom gasi impreuna raspunsuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu