marți, 16 noiembrie 2010

Despre problemele orasului - Exista solutii? (I)

Am scris ieri  care sunt cateva probleme care ma framanta: lipsa spatiului fizic, poluarea, batranii si persoanele care au nevoie de ajutor, educatia copiilor, ingrijirea animalelor comunitare (plus educatia si cultura).

O sa le iau pe rand, iar azi am sa scriu despre problemele legate de spatiul pe care il impartim.
De multe ori mi s-a intamplat sa nu gasesc loc de parcare in Bucuresti, motiv pentru care aleg des sa nu conduc masina... Insa uneori nu am de ales. O intamplare fericita, a fost acum cateva zile, cand si eu si un alt sofer am concurat pentru acelasi loc de parcare. Eu il vazusem prima si manevram din greu masina pentru a-l ocupa, cand apare un alt sofer care isi dorea sa parcheze acolo, si ar fi putut sa o faca, pentru ca era mai bine pozitionat. Insa, m-a intrebat prin gesturile binecunoscute daca vreau sa parchez, eu am raspuns, tot prin gesturi ca da, iar el, ca un bun exponent al spiritului comunitar ce s-a dovedit a fi, s-a retras, iar eu am parcat bucuroasa.
Insa bucuria a durat doar cateva ore, pana cand a fost nevoie sa parchez din nou, in aceeasi zi masina. De aceasta data, am parcat pe o straduta, in dreptul zidului unei case (locul nefiind nici marcat ca si loc de parcare, dar nici nu exista semn ca nu as avea voie sa stationez). Masina a ramas acolo o ora. La intoarcere, stergatorul de parbriz era ridicat. De ce?! Probabil un exponent al lipsei de spirit comunitar, sau al lipsei de bun simt, un anti-erou al comunitatii, trecuse pe acolo si considerase acea portiune din spatiul public ca fiindu-i rezervata de drept numai lui. Acest anti-erou al comunitatii a considerat potrivit sa imi agreseze masina, si indirect si pe mine, pentru simplul fapt ca am indraznit sa folosesc acest spatiu. Spatiu care nu imi apartine nici mie, nici lui, ci orasului nostru, este asadar un spatiu comun, asupra caruia toti avem drepturi egale (asta nu inseamna ca daca avem drepturi egale ele trebuie exercitate simultan, sper ca e clar! adica nu putem toti sa parcam acolo unii peste altii, dar nici nu exista cineva mai indreptatit sa parcheze decat altcineva. Pur si simplu parcheaza acolo cine are nevoie, atunci cand locul este liber.)
Nu inteleg de ce este atat de greu pentru unii sa accepte acest lucru si anume ca nu sunt numai ei pe lume. Acelasi lucru se intampla si in mijloacele de transport in comun. Desi sunt mjloace comune, foarte putini se preocupa si de confortul vecinilor de calatorie. Ba chiar dimpotriva, exista persoane carora pare sa le faca placere sa ii deranjeze voit pe cei din jur, in acest fel, beneficiind de mai mult spatiu. Este adevarat ca aglomeratia din autobuze, tramvaie si troleibuze este greu de tolerat si priveste cumva si regia de transport, dar daca situatia este asa, de ce sa nu incercam sa beneficem toti de un minim de confort? De ce sa ii deranjam pe cei de langa noi, fie prin atingeri brutale, fie prin mirosuri detestabile (inclusiv exces de parfum), prin conversatiile (telefonice sau nu) cu volum maxim?
Daca tot suntem la capitolul legat de spatiile comune, trebuie sa comentez si despre gunoiul pe care nu stiu de ce, unii dintre noi nu reusesc sa il plaseze in spatiile special amenajate: se arunca gunoiul pe strada, la locurile de joaca pentru copii, pe geam, pe geamul masinii... Ce putem face? sa strangem dupa cei care au lasat gunoiul (vezi actiunea Lets do it Romania!), sa le explicam frumos celor care nu stiu unde se arunca gunoiul, sa chemam politia comunitara?
Eu nu stiu cum sa fac, am luat uneori atitudine, poate ca sunt prea incisiva si nu cred ca am avut succes, de aceea scriu, poate vor exista cititori cu idei mai bune...

Ce sa mai spun despre vecinii nostri care au caini, pe care ii scot la plimbare si care isi lasa in urma excrementele fix pe trotuarele inguste pe care circulam noi, ceilalti (fie ca nu suntem stapani de animale, fie ca avem animale si strangem ceea ce lasa in urma). Aici solutia este simpla: cu o mica lopetica si o punga de plastic aleea redevine din wc public canin, trotuar patrulabil. De ce e asa de greu? Exista chiar si legislatie in acest domeniu.

As mai avea de adaugat cateva probleme specifice traiului in comun la bloc, dar aleg sa o fac mai bine si mai documentat in viitor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu